fredag den 13. juni 2008

Nazistisk drabsmand testamenteret 250.000 kr.

En, ved sin død 82 år gammel dame, har testamenteret det beløb salget af hendes lejlighed vil indbringe til "organisationer og personer der arbejder aktivt imod indvandringen til Norge". Clara Weltzin som damen hed, overlod den specifikke fordeling af pengene til en gruppe på fire personer, heriblandt den tidligere højesteretsdommer og norske soldat under 2. verdenskrig Erik Gjems-Onstad samt lederen af den norske naziorganisation 'Vigrid' Tore W. Tvedts.

Det var det svenske dagblad 'Dagsavisen' der afslørede historien, da de fik fingre i en liste skrevet hjemme hos Erik Gjems-Onstad efter et møde mellem de fire. Listen indeholder navnene på de personer og organisationer gruppen ville donere pengene til. På listen ses blandt andre navnet på Ole Nicolai Kvislers mor. Ole Nicolai Kvisler blev i 2001 dømt til 17 års fængsel for det racistisk motiverede mord på den dengang kun 15-årige Benjamin Hermansen. Årsagen til at det er Kvislers mor der modtager pengene, er angiveligt at Kvisler skylder Benjamins mor 330.000 kr. som erstatning for mordet på hendes søn.

Erik Gjems-Onstad er ikke en ukendt mand i Norge. I forbindelse sin indsats under anden verdenskrig, modtog han adskillige medaljer og ordener. Efterfølgende har han opbygget en karriere som advokat, og flere gange forsvaret fremtrædende personer med tilknytning til det ny-nazistiske miljø i Sverige. I forbindelse med sagen omkring Clara Weltzins testamente udtaler han: "Den vigtigste polistiske sag i dag er at bevare Norge som nordmændens fædreland. Nordmænd er en nation inden for den hvide race og i dag blandes det op med pakistanere og negere alle andre racer og nationaliteter." Onstad er i dag politisk aktiv i organisationen "Folkebevegelsen mot Innvandring" der består af en broget blanding af parlamentarikere og erklærede nazister.

Udover den store pengesum til Ole Nicolai Kvisler, får en unavngiven tidligere leder af nazigruppen Viking et tilsvarende beløb, ligesom Onstads egen organisation modtager 550.000 kr.

Men gruppen har ikke været helt enige om hvordan arven skulle fordeles. Et af gruppens medlemmer, Bjarne Pettersen, har under processen meldt sig ind i Tore W. Twedts blanding mellem en naziorganisation og en nordisk mytologisk kult - 'Vigrid'. De to kræver angiveligt at halvdelen af arven fra Clara Weltzin skal gå til deres organisation og har i to omgange anmodet forligsrådet (det laveste led i retsysstemet for civile sager i Norge red.) om dette:

"Vigrid reagerede øjeblikkeligt da vi fik at vide hvor skammeligt og æresløst, dem hun havde betroet sig til, har behandlet hendes gravsted. Nu er hun hos hendes forfædre og sidder i salen i Gimle, hvor de retfærdige som dør en naturlig død, tager bopæl, når de forlader Midgård."

Testamentet kan læses her.

Ingen kommentarer: